Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Busi

14. 3. 2012 17:20
Nevím jestli to školné vyřeší.

Školné je téma jistě ožehavé nicméně je třeba si uvědomit, že již dnes je školné vybíráno na soukromých školách. Studenti jejich finanční situace je díky rodičům nebo jím samým dobrá mohou využít jejich služeb a za vzdělání si zaplatit. Je zde však poměrně značná skupina studentů, kteří si tento luxus dovolit nemohou a podle situace, která nám je předkládána médii se bude, díky zvyšování nákladů na život, tato skupina neustále zvětšovat. Studium na veřejných vysokých školách bez školného ještě nutně neznamená, že student (rodič) je schopen se poprat s životními náklady (strava, kolej, učební pomůcky, doprava). Rozhodování o dalším studiu je tak často na bedrech rodičů a jejich finanční situace. Pokud by byl řádně zpracován systém přímé podpory studentů, leccos by to vyřešilo.  Zde nezbývá než souhlasit s dokumentem MŠMT „Bílá kniha terciárního vzdělávání“ bod 150 -155.

0 0
možnosti

rachitico

14. 3. 2012 13:06
Mně by nevadilo

školné,  ale poněkud nižší než se plánuje. Pokuď v Německu je to  500 eur za semestr, tak bych u nás viděl na 3000 Kč za semestr, u věčných studentů vyšší.U sociálně slabých dobrých studentů stipendium.

Jinak děkuji za pěkný článek.

0 0
možnosti

petrph

14. 3. 2012 12:34
je velice smutné -ale nezazlévám to autorovi

že vypadl ten podstatný argument, kterým politici oblbovali veřejnost  v době kdy se o školném jen teoreticky uvažovalo.Totiž, že školné by mělo sloužit ke zvýšení kvality výuky. Takto už dnes, podle návrhu školného ani snižovaných rozpočtů vysokých škol nestojí,Studenti mají skutečně platit školné za tu současnou kvalitu výuky, která dnes ve školství a školách je - a nezvýší se tím ani o píď. Stát prostě vybírá další, "školní daň".

Potom už je to jednoduché.Diskuze přece není o tom jak financovat vysoké školy,to je nyní financováno ze státního rozpočtu a z vybraných daní. Diskuze je to tom proč by se to mělo změnit, a jaké mají vysoké školy rozdílné atributy oproti jiným službám,které stát poskytuje, že si je mají platit lidé separovaně a vlastně ještě podruhé vedle těch vybíraných daní Proč by si ovčané  neměli platit třeba vlastní policii, vlastní detektivy, vlastní armádu, vlastní požárníky, vlastní úředníky,  a podobně.

1 0
možnosti

praveverka

14. 3. 2012 12:16
je třeba se na to dívat neideologicky

souhlasR^

0 0
možnosti

MilVrzal

14. 3. 2012 11:52
Pitomost

Dernere co jsi to napsal za blábol.

0 0
možnosti
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 999x
Do politiky jsem vstoupil v roce 1990.

V současnosti jsem zastupitelem (KDU-ČSL) a neuvolněným předsedou kontrolního výboru Královéhradeckého kraje.

www.derner.cz

www.facebook.com/DernerVladimir

https://twitter.com/DernerVladimir

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky